Saturday, February 12, 2011

Ewww

Hasil perahan otak Nliana pada 11:35 PM







Assalamualaikum semua
Semoga hari Sabtu ni amat berharga dan bermakna
Poyo je ayat
MySpace
Supposedly hari ni kena masuk ofis sebab ada training tapi tak pegi pun
Semalam kena hujan
Pastu bangun pagi2 tadi(xdela pagi sangat, kantoi bangun lambat MySpace)
Ingatkan pagi ni nak keluar jalan2 kat taman
Boleh la jugak exercise
Pasal exercise entri lain pulak ye
Dalam pukul 8 macam tu member ofis mesej tanya pegi ke tak
Sekali dia pun tak pegi
Buat apa nak pegi sebab kalau pegi pun orang lain akan ignore kita
Baik duduk kat rumah dan MySpace
Lagi best
MySpace






Ini Anwar Hadi
Tengah meletop2 kat YouTube a.k.a YT bak kata si Anwar Hadi ni
Memang sangat best video2 dia
Lagi best sebab dia cakap utara
Orang kampung guwe beb!!!!
Ada rasa bangga di situ
MySpace
Tapi macam la dia kenal sama guwe kan?
MySpace



Tajuk video yang keenam
"Ewww"
Bahasa apa pun tak tau la nak kata
Benci dan menyampah dengan orang2 yang suka guna bahasa macam ni
Mula2 guwe detect kat MySpace la
Budak2 sekolah @ remaja yang selalu guna
Entah apa yang dia cuba nak sampaikan pun tak tau la
Bak kata si Anwar Hadi ni
Nak kata jimatkan space, ejaan dia makin bertambah
Nak kata nampak comel, buruk bebenor lagi ada la





Contoh2 yang perkataan yang selalu diorang2 ni guna:
  • aku = aq
  • benci = mencik
  • lain = lewn
  • korang = korunk
  • la = leww
  • boring = borink
  • sorry = sowie
  • baru = bawu
  • friend = fwen
  • macam mana = cmnew
Macam2 lagi la yang guwe sendiri pun tak tau




Ada sesetengah perkataan tu lagi panjang dari perkataan asal
Kalau nak tulis panjang2, baik tulis ejaan asal je
Lagi pulak, kalau tulis panjang2 kat dalam komen facebook ke ape ke bukannya kena bayar bil lebih kan?
Kalau dalam mesej xpela nak jimat, kalau taip panjang kena bayar lebih sikit kan?
Disebabkan itu jugak la guwe dah taip entri guwe macam ni sekarang
Dah tak lalu nak guna short form, takut nanti orang tak faham
Cuma takde la guwe guna bahasa baku kan




Kepada semua yang membaca
Diharapkan jangan la terasa hati pulak ye
Guwe sekadar memberi pandangan je
Lagi pulak, bahasa melayu kan indah
Sampai orang luar pun nak belajar bahasa kita
Jadi, sewajarnya la kita menghargai dan menyayangi dan juga menjaga bahasa kita kan
"Bahasa Jiwa Bangsa"






[Gedik kan guna perkataan "guwe" dalam entri ni MySpace]

0 insan berkata-kata:

Any Message?

 

One Moment In Time Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review