Wednesday, August 24, 2011

Perihal Interview Dengan Maybank

Hasil perahan otak Nliana pada 12:33 PM
Assalamualaikum. Cerita ini berkisar pada suatu masa di mana aku sedang gigih mencari kerja.



5 Ogos 2011, telefon aku berbunyi;
"Hello, Cik Noor Liana. Saya Norsiah dari FSTEP. Cik ada datang interview dengan FSTEP 31 Jun lepas kan?Ok, saya nak panggil Cik interview untuk kali kedua tapi dengan maybank pulak ye minggu depan, 9hb"



Mati2 aku ingat aku dapat. Mula2 agak cuak jugak la sebab interview dengan Maybank sebab aku tau yang interviewer from Maybank ni diorang agak dahsyat la jugak. Based on experience kawan2 aku yang pernah interview dengan Maybank. Tapi xpela. Aku ambil keputusan to give it as a try. So balik rumah aku search la internet untuk some information. Just in case kan kalau diorang tanya sama macam Bank Rakyat dulu. Officers Bank Rakyat tanya aku pasal banking system, mana la aku nak tau. Selama ni aku g bank pun sebab nak bukak akaun, withdraw duit dengan masukkan duit and plus guna cash deposit machine je. Kalau dia tanya aku pasal insurance ke, insyaallah aku boleh jawab. Ok, enough pasal interview aku yang gagal tu.



Suppose 6 orang yang datang on that day and 5 of them dah pernah attend the 1st interview but cuma 3 orang je yang datang. Aku, Zarina; member yang aku kenal masa 1st interview (yang sama2 interview dengan Bank Rakyat jugak) and sorang graduate Actuary dari US. Bila masuk interview room tu, dalam tu ada meja bulat so aku tak la rasa inferior sangat nak face interviewer tu. All I can say the interviewers from Maybank were so nice!!! Habis terbang rasa takut aku. Nasib baik diorang tanya based on my resume only. Lega jugak sebab boleh jawab.



Dua tiga hari after that Zarina ada mesej aku bagitau yang Maybank call dia untuk medical checkup. Ok, aku memang frust sebab aku rasa aku tak dapat. Mana tak nya, dia budak Islamic Banking, yang sorang lagi dari US. Frust aku seketika. After a week, aku dapat call dari Maybank!!! Terus rasa macam nak melompat je tau. Memang bersyukur sangat time tu. Then kena buat medical checkup. Alhamdulillah semua ok, xde masalah. Offer letter mungkin dapat lepas raya ni.



Kenapa aku nak masuk sangat FSTEP ni? Sebab dia punya module sangat menarik. Islamic & conventional banking and insurance plus investment. Aku punya keinginan untuk belajar lagi since my dream to further my masters terpaksa ditangguhkan so it is the best way for me to study lagi kan. The opportunity from Maybank ni tersangatlah berharga. I am hoping for the best in my life!!! Amin. Doakan ye.







0 insan berkata-kata:

Any Message?

 

One Moment In Time Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review