Friday, September 16, 2011

Seronoknya Tengok Orang

Hasil perahan otak Nliana pada 9:48 PM






AssalamualaikumMySpace


Kita kadang2 seronok kan tengok orang lain.


"Eh, bestnye dia dapat pakwe/makwe hensem/cantik"
"Eh, kenapa dia pulak yang naik pangkat? Tak adil betul!!"
"Wah, kau kerja besar sekarang. Kaya lah kan?"
Bla, bla bla


Aku pun ada perasaan macam tu wei!! Siyes tak tipu. Sebab aku rasa sangat iri hati dengan orang2 yang tengah sambung Master buat masa ni. "Aku pun nak sambung Master jugak!!!" Ok, agak kecewa jugak buat masa sekarang. Ramai kawan aku yang tengah ambil Master sekarang. Kenapa ye? Sebab aku rasa aku lagi suka belajar dari kerja. Sebab tekanan belajar dengan kerja ni lain2.


Contoh;
  • Kalau belajar, hari2 kita akan belajar benda baru. Kalau kerja, hari2 buat benda yang sama. Aku ni jenis yang cepat bosan dengan benda yang sama. So kalau dah bosan, mood aku nak buat kerja akan terjejas.
  • Kalau belajar, tak semestinya kena g kelas selama 8 jam straight. Kalau ada gap antara kelas, boleh balik rumah tidur. MySpaceKalau kerja, bosan ikut office hour. 8-5 or 9-5 or bla bla bla. Kalau nak tidur kena tunggu lunch break.
  • Kalau belajar, ramai orang dalam kelas. Jadi kalau bosan, boleh usha classmate. MySpaceKalau kerja, kadang2 tak ramai orang macam dalam kelas. Jadi, bosan sebab orang tak ramai. Tak boleh nak usha sangat2.
  • Kalau belajar, lecturer best sebab memahami student. Kalau kerja, kadang2 dapat bos yang macam bangang.
  • Kalau belajar, boleh stay up malam2. Konon nak buat assignment, nak study sebab ada test padahal nak layan drama korea. Kalau kerja, pukul 10 malam mata dah mintak tutup.
  • Bla, bla, bla
  • Satu je yang best, tiap2 bulan gaji masyuk kalau kerja.MySpace


Ni apa yang aku rasa je la. Tak semestinya sama dengan orang lain. Sila jangan maki aku kalau korang tak setuju dengan aku.


Aku masih lagi berangan2 nak further Master. Mungkin after a year aku tamat kontrak dengan Maybank kot. Itu pun kalau Maybank tanak sambung kontrak aku. Tapi, mintak2 la dapat sambung. Kalau dapat sambung, makna kata kena buat part time study la.


Kenapa aku beria2 sangat nak sambung Master? Aku nak sambung kat UUM. Kalau full time, kena balik buat kat Sintok. Kalau part time dekat KL ade kampus UUM. So, senang la kan? Lagi pulak, UUM ada course yang sangat2 sesuai dengan jiwa aku; Finance & subjek2 dia pun sangat best.


Semoga saja aku dapat further Master aku ni walau apa pun yang terjadi. Amin


Nota kaki: Tak baik dengki2 dengan orang. Rezeki masing2 kan.

2 insan berkata-kata:

NOOR FATIN said...

aku pn kadang2 jeles gak tgk org sambung degree tapi xpela, rezeki ada di mana2 :)

'Angel' Ina said...

betul tu. yang penting kena doa banyak2 supaya dimurahkan rezeki. gud luck fatin:)

Any Message?

 

One Moment In Time Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review